God.Fear.None/Slavebreed/Since(Time)/Dimlight (19/04/2007): The report


To live της Πέμπτης ήταν αγωνιωδώς αναμενόμενο καθώς είχε ποικιλία σε μουσικά styles και μπάντες με διαφορετικά background. Σιγά σιγά λοιπόν κατευθυνθήκαμε στο γνωστό club για το live...

Ξεκίνημα λοιπόν με τους Dimlight, ένα όνομα που εγώ τουλάχιστον πρώτη φορά άκουγα. Το στήσιμο της μπάντας αλλά και το μουσικό ύφος κινείται στο black/gothic metal με την περίφημη ανάμειξη male/female φωνητικών. Eίναι ίσως από τα πρώτα τους live καθώς διακρίνεται ένα άγχος και σφήξιμο στο παίξιμό τους. Ταχύτητες που κυμαίνονται από blasts μέχρι αργά ατμοσφαιρικά σημεία διανθισμένα με τα αρκετά καλά φωνητικά απο την τραγουδίστρια του group αλλά και τα πλήκτρα. Ενώ όμως υπήρχαν διακυμάνσεις στα κομμάτια το όλο άκουσμα γινόταν κάπως κουραστικό καθώς το είδος είναι χιλιοπαιγμένο και οι συνθέσεις τους δεν είναι όσο πρωτότυπες χρειάζεται. Πολλά στοιχεία από Dimmu Borgir και Cradle of Filth εντονότατα ειδικά στα γρήγορα σημεία όπως και από Dismal Euphony στα πιο αργά, δε βοηθούν όμως στην τελική συντέλεση προσωπικού ύφους. Πάθος πάντως υπήρχε και με λίγη παραπάνω δουλειά θα καταφέρουν περισσότερα.

Συνέχεια κατά πολύ διαφορετική με τους Since (Time) που κινούνται στο χώρο του post rock και η σκηνή πλέον φιλοξενεί πολυεφέ και εξοπλισμό που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Για τους μη μυημένους το άκουσμα είναι παράξενο έως αδιάφορο(το άκουσα και αυτό-έλεος!). Κατά τα άλλα η μπάντα από τις πρώτες νότες αποδεικνείει το ταλέντο τόσο στη σύνθεση όσο και στην τεχνική. Η μουσική τους στα χνάρια των Red Sparrows, Isis και Pelican είναι το ιδανικό soundtrack για αποδράσεις από την πραγματικότητα. Έντονα μαγνητική, με επαναλαμβανόμενα riffs να χτίζουν μελωδίες σε χρόνους "σπασμένους" αλλά και πιο rock ρυθμούς καθηλώνουν τον ουσιαστικό μουσικόφιλο που δίνει έμφαση στη MOΥΣΙΚΗ και όχι στα hook refrains. Kαθαρά ορχηστρικοί έπαιξαν-πιστεύω-ικανοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Άξιοι!

Μετά από ένα μικρό διάλλειμα στη σκηνή βγαίνουν οι πλεόν έμπειροι συναυλιακά grinders Slavebreed. Mια μπάντα με αξιέπαινο DIY χαρακτήρα και σωστό attitude που παίζει live πολύ συχνά κάνοντας έτσι το όνομα της αρκετά γνωστό στον underground κύκλο. Μουσικά τώρα...οι Slavebreed πολτοποιούν! Μιλάμε για 100% ενέργεια-δύναμη-groove-growls-blasts! Mε δυο κάφρους σε ισάριθμα μικρόφωνα να τα σπάνε κανονικά, τρομερό rhythm section, riffs που σπέρνουν και συνθέσεις που χρονικά κινούνται από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 2-3 λεπτά η μπάντα επί σκηνής είναι δυναμίτης! Το πρώτο(δυστυχώς και τελευταίο)moshpit της βραδιάς παίρνει "μπρος" και η συνέχεια κόβει κεφάλια. Highlight η κορυφαία διασκευή στο You Suffer των Νapalm Death και λίγο(...) αργότερα τελειώνει το set με ένα track από το επερχόμενο νέο άλμπουμ. Όποιος δεν έχει "πιάσει" live αυτό το group ας κάνει τη χάρη στον εαυτό του και να το πράξει με την πρώτη ευκαιρεία.

Last but definately not least, της βραδιάς είναι οι God.Fear.None. Δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει φύγει με αποτέλεσμα να παίζουν μπροστά στο 1/3 της αρχικής προέλευσης περίπου. Δεν πτοηθήκαμε φυσικά και απολαύσαμε ένα καταπληκτικό group με επιρροές από Fear Factory, Killswitch Engage, πρόσφατους Soilwork και γενικότερα μοντέρνο metal. Ποιότητα στις συνθέσεις, φωνητικά σκληρά αλλά και μελωδικά στα refrain και έντονη "Σουηδίλα" στα riffs. Όλα αυτά όμως φιλτραρισμένα με τέτοιο τρόπο που να προσδίδει προσωπικότητα και συγκεκριμένο ύφος. Ο ήχος δε βοήθησε καθόλου πνίγοντας δεύτερες φωνές και κάποια solos. Η μπάντα δεν πτοήθηκε καθόλου και έπαιξε ωστόσο με πάθος και ένταση. Προσωπικά έμεινα εντυπωσιασμένος και υποσχέθηκα στον εαυτό μου την αγορά του αλμπουμ τους το συντομότερο δυνατόν!

Εν κατακλείδι ένα βράδι γεμάτο διαφορετικά ηχοχρώματα που ικανοποίησε και έδωσε άλλη μια πιστοποίηση της συνεχώς ανερχόμενης ποιότητας της ελληνικής σκηνής. Ο κόσμος όμως εξακολουθεί να απογοητεύει με την απουσία του αλλά και την αδιαφορία του.....


Κείμενο: Γιάννης "Rem3dy"