Burning Star festival (1st day): The Report

  • Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο το Σάββατο κατηφόρισα λίγο δυστακτικός στον Underworld. Όχι από θέμα συγκροτημάτων που θα συμμετείχαν στον φεστιβάλ (ίσα ίσα το όλο πακέτο ήταν killer και για όλα τα γούστα πιστεύω) αλλά από το κατά πόσο ο κόσμος θα στήριζε την προσπάθεια αυτή της Burning Star records. Και δυστυχώς οι "φόβοι" μου βγήκαν αληθινοί. Ζήτημα άμα σύνολο όλοι την βραδιά ήμασταν καμιά 150άρα-200 άτομα. Δηλαδή ΕΛΕΟΣ!!! Με 10€ εισιτήριο έβλεπες 5 πολύ καλές και αξιόλογες μπάντες και με το απόκομμα του εισιτηρίου έμπαινες μετά στο Texas!!! Τι άλλο να κάνουν δηλαδή οι διοργανωτές; Τέλος πάντων, ας περάσουμε στο δια ταύτα...

Πρώτη ελληνική μπάντα που έκανε την εμφάνιση της ήταν οι Fallen Within. Το συγκρότημα αυτό φάνηκε πολύ δεμένο on stage. Παίζοντας μουσικά που αρκετές φορές έφερνε σε Σουηδία μεριά κατάφεραν και μας καθήλωσαν όλους με το παίξιμο τους. Πολλές φορές τα κομμάτια τους μου έφεραν στο μυαλό τους Scar Symmetry (ΜΠΑΝΤΑΡΑ!!!) χωρίς όμως να τους αντιγράφουν. Γενικά δεν μπόρεσα να κατατάξω την μουσική τους κάπου γιατί τα παιδιά έχουν επιρροές απο το ευρύ φάσμα του metal ήχου. Ο συνδυασμός των πλήκτρων και των ανατολίτικων μελωδιών στις κιθάρες έβγαζαν ένα πολύ ωραίο ήχο και συναίσθημα στην μουσική τους που μαζί με τα κοφτά riffs των τραγουδιών τους και τα progressive περάσματα δημιουργούσαν ένα πολύ ωραίο σύνολο. Πριν κλείσουν το set τους μας αποτελείωσαν και με την διασκευή τους (με τον δικό τους τρόπο) στο "A temple of love" από τους Sisters of Mercy. Προσωπικά την διασκευή αυτή την βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα! Γενικά η εμφάνιση της μπάντας ήταν πολύ καλή. Όσοι πιστοί των παραπάνω ακουσμάτων καλό θα έιναι να τους τσεκάρετε σε κάποιο μελλοντικό τους live.


Δεύτερο ελληνικό συγκρότημα της βραδιάς ήταν οι power metallers X-Piral. Βασικά στην αρχή νόμιζα ότι ήταν οι Lunarsea (επόμενη μπάντα μετά απο αυτούς στο line-up της βραδιάς) καθότι δύο μέλη τους (ο κιθαρίστας και ο μπασίστας) φορούσαν μπλουζάκια της εν λόγω μπάντας. Με αυτή την κίνηση τους θέλανε να δείξουνε την υποστήριξη τους στους Lunarsea και ΜΠΡΑΒΟ για την κίνηση τους αυτή. Support ρεεε!!! Μουσικά οι X-Piral κυμαίνονται στον χώρο του heavy/power metal ευρωπαικού και μη. Αν και το set τους άργησε να ξεκινήσει λόγω κάποιων προβλημάτων με τον ήχο, με το που ξεκίνησαν πολύς κόσμος μαζεύτηκε στο pit του μαγαζιού δείχνοντας έτσι ότι έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, και όχι άδικα. Παίξανε τραγούδια και από τον πρώτο τους δίσκο και από την επερχόμενη κυκλοφορία τους "Hunters". Κατά την διάρκεια του set τους μου φάνηκε ότι τα πλήκτρα ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα. Αφήστε δε που μου φάνηκε ότι έβγαζαν έναν κάπως "ηλεκτρονικό" ήχο χαλώντας έτσι κατά την γνώμη μου την πολύ καλή εικόνα -εικαστικά και μουσικά- εικόνα της μπάντας. Κατα τα άλλα τα κομμάτια της μπάντας ήταν ενδιαφέροντα για τους λάτρεις του συγκεκριμένου έιδους. Αφήστε που είχαν και πολύ καλό ήχο. Και για να καταλάβετε που πέριπου κυμαίνονται μουσικά παίξανε και μια διασκευή από Grave Digger όπου εκεί έγινε ο αναμενόμενος χαμός! Προσωπικά αν και ενδιαφέρουσα μπάντα δεν τρελλάθηκα.


Τελευταία ελληνική μπάντα και ταυτόχρονα headliners της πρώτης μέρας του festival της Burning Star Records ήταν οι Need. Τι μπαντάρα είναι αυτή ρε;;;; (ναι ρε, μπαντάρα!!!). Με πήρε και με σήκωσε λέμε! ΧΑΜΟΣ!!! Με το που ξεκίνησαν να παίζουν πήγα πρώτη σειρά και από τότε το μόνο που μου έχει μείνει είναι ένας απίστευτος πόνος στο σβέρκο, και από ότι φαίνεται θα μου μείνει για πολύ καιρό ακόμα...Αλλά δεν με χαλάει καθόλου! Έχοντας λιώσει τον δίσκο τους "The Wisdom Machine" (όσοι δεν το έχετε αγοράσει μέγα λάθος, από αύριο βουρ σε δισκάδικο) δεν τους είχα ξαναδεί live. Και ζωντανά είναι ακόμα καλύτερα τα παιδιά. Τα δίνουν όλα πάνω στο σανίδι! Ο Jon V. αλώνιζε το (μικρό) stage του Underworld, ο Ravaya έκανε την κιθάρα του να ουρλιάζει, ο ΚΚ στο μπάσσο τα έδινε όλα όπως και ο Pete στα drums και γενικά ήταν μια απίστευτη εμφάνιση. Απο μουσική τι να λέμε τώρα;;;;; Τραγουδάρες που σε κόλλαγαν στον τοίχο, riffάρες που σε έκαναν να θες να εξαλείψεις οποιοδήποτε ίχνος άλατος από το σβέρκο σου. Και όλα αυτά χωρίς να αντιγράφουν ΚΑΝΕΝΑΝ και ΤΙΠΟΤΑ!!! Άμα τους έχετε ακούσει καταλαβένετε τι εννοώ, για τους υπόλοιπους θα πω ότι συνδυάζουν την επιθετικότητα των Pantera, την ιδιοφυία των Nevermore και όλα αυτά με ένα απίστευτο METAL συναίσθημα χωρίς (επαναλαμβάνω) να αντιγράφουν κανέναν και τίποτα. Απλά τσεκάρετε τους και θα με θυμηθείτε!!! Το set τους αποτελούνταν από κομμάτια του ντεμπούτου δίσκου τους "The Wisdom Machine" όπως τα Torn, The White Tunnel, Twinsoul, 7H και άλλα. Το set τους το έκλεισαν με ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ τραγούδι-tribute στον αδικοχαμένο Dimebag Darrel. Απλά απίστευτη εμφάνιση!!!


Κείμενο: Μανώλης "A for Amstel"